2020-03-19 13:56:51• hírek • Bede Emőke

Nem csak a kábelhálózat újul meg idén Egriben

Zajlik a kábelcsere.
Zajlik a kábelcsere.

Megvalósításokban gazdag évet zárt 2019-ben Egri község, és legalább annyi tervvel a zsebükben vágnak neki a 2020-as fejlesztéseknek is. A tavalyi esztendőről, illetve az idei projektekről Márton Zsuzsannával, a község polgármesterével beszélgettünk.

Fejlesztik a közúti infrastruktúrát

A 2019-es megvalósításokról Márton Zsuzsanna elégedetten nyilatkozott, mondván, az év elején kitűzött célokat sikerült teljesíteni, sőt, több olyan eredményt is elértek, melyekre első körben nem is számítottak. Mindezeken felbuzdulva az idei évre is több, komoly tervvel készül a község.


„Idénre egy nagyon nagy tervünk van, mégpedig az, hogy négy olyan mellékutcát aszfaltozzunk le, amire most először kerül aszfaltos burkolat. Gondolok itt a Csengeri, a Pescarilor, a Csapó és a Cimitirelor utcákra, melyek igazából nem nagy utcák, teljes felületük mindössze 1300 négyzetméter, mégis nagyon sokat számít az embereknek, hogy nem sárban és pocsolyában kell közlekedniük” – újságolta szerkesztőségünknek a község vezetője.



Hozzátette, szeretnék folytatni a mezei utak karbantartását, kövezését is, melyben nagy hasznukra fog válni az a bozótvágó gép és a homlokrakodó, melyeket a tavalyi év végén sikerült saját forrásból megvásárolni. Erre már csak azért is nagy szükség van, mivel a község lakosságának számottevő része mezőgazdasággal foglalkozik, és a jobb minőségű utak nagyban megkönnyítik a tavaszi és őszi munkálatok elvégzését.


Márton Zsuzsanna továbbá kifejtette, hogy tervben van az egri járdahálózat korszerűsítése is, a tavalyi 2 kilométer után idén is legalább ennyit szeretnének kialakítani. Hasonló beruházásra Gombáspusztán is számítani lehet, ahova 1 kilométernyi új járdát irányoztak elő olyan szakaszokon, amelyek korábban soha nem voltak gyalogosbaráttá téve. A munkálatokat már megkezdték, a polgármester pedig bízik benne, hogy húsvétra sikerül ezeket teljesen be is fejezni.



Fejlesztik a közbiztonságot

Egri községben jelenleg 16 térfigyelő kamera pásztázza a terepet, viszont a közbiztonság javítása érdekében szeretnék ezeknek számát 34-re emelni. A tervek szerint olyan biztonsági eszközöket fognak majd beszerezni, melyek nem csak képet rögzítenek, de alkalmasak a gépjárművek rendszámának leolvasására is. Mint ismeretes, a községben nem teljesít szolgálatot helyi rendőrség, így ha bármilyen baj történne a települések egyikén, akkor az e kamerák által rögzített felvételek akár kulcsfontosságúak is lehetnek. Szerencsére az elmúlt négy évben nem történtek bűncselekmények, az új kamerák pedig nagyban hozzájárulhatnak majd ahhoz, hogy ez így is maradjon – véli Márton Zsuzsanna.


Cserélik a kábeleket is

Egriben 1970 óta nem voltak cserélve a kábelek, viszont azóta – érthető módon – megszaporodtak a háztartási gépek a településen. Bármilyen takarékosak is ezek az újabb készülékek, a rendszer túlterheltsége miatti áramingadozás sokszor komoly gondot okozott főleg a Mikolai és a Csűry Bálint utcában lakóknak. Ha például az egyik gazdaságban gabonát őrtek, könnyen előfordulhat, hogy a szomszédnál lekapcsolt a mikrohullámú sütő. A település elöljárója szerint egy héten belül megoldódik ez a helyzet, hiszen minden kábel ki lesz cserélve Egriben, a munkálatok jelenleg is zajlanak.



Gondolnak a fiatalokra is

Az egriek a tavalyi év során két új játszótérrel is gazdagodtak, ám ezzel nem állnak le az ilyen jellegű befektetések sem. Az óvoda területére ugyanis egy korszerű Ovi-Foci Pálya kerül, melynek megvalósítási lehetőségét egy magyarországi projekt révén nyerte meg az önkormányzat.


Egy másik, ugyancsak fontos megvalósítása lenne a községnek, ha sikerülne végre nyélbe ütni az újegri iskola új épületszárnyának megépítését. Ez egy olyan projekt, mely az Országos Helyi Fejlesztési Program II. támogatásával, mintegy kétévnyi hercehurca után fog megvalósulni. Mint megtudtuk, az új épületszárnyban nem csak osztálytermek, de egy díszterem is helyet fog kapni. Ennek pedig nem csak az iskolások lesznek haszonélvezői, hanem a helyi közösség is, hiszen a teremben bármilyen kisebb rendezvényt is meg lehet majd szervezni.


Egy határon átnyúló pályázattal pedig, mely úgyszintén a gyerekek hétköznapjait hivatott jobbá tenni, egy több mint 920 négyzetméteres felületen elterülő, multifunkcionális sportpálya kerül a gombáspusztai iskola udvarára. A településen élő gyerekeknek jelenleg nem sok lehetőségük van, hogy sportolhassanak, így kétségkívül jó hasznát fogják majd venni ennek a pályának.


Csűrszínház és ingyenes WiFi is lesz a községben

Márton Zsuzsanna örömmel mesélte, hogy Egri és ukrajnai testvértelepülése, Mezőgecse sikeresen pályázott meg egy olyan lehetőséget, melynek köszönhetően egy-egy 300 négyzetméteres csűrszínház épülhet meg a két településen. E projekttel kapcsolatban már csak a szerződés aláírására van szükség, és ha minden jól megy, akkor kezdődhetnek a munkálatok. Ehhez nagyban kapcsolódik az a kezdeményezés is, mely szerint először Egriben, majd a Szamoshát minden településén szeretnének amatőr színjátszó csoportot alakítani.


WIFI4EU – ezzel a névvel indult útjára az az uniós kezdeményezés, melynek célja, hogy a közösségi élet legfontosabb színterein Európa-szerte ingyenes, nagy sebességű vezeték nélküli internetkapcsolat álljon a lakosok rendelkezésére. Egri község sikeresen pályázott ebben az esetben is, mely azt jelenti, hogy uniós támogatással kiépülhet itt is az ingyenes, 10 pontból álló WiFi-hálózat, mely a közterületek mellett az egri multifunkcionális sportpályának, az iskolának és a könyvtárnak is nagy előnyére válik majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: